Értelmes élet 

A célok értelmet adnak az életünknek. Az ember úgy van megalkotva, hogy értelmes életet akarjunk élni. Aki megtalálta élete értelmét, az szinte mindent elvisel, aki nem, az alig bír el bármit is. Isten nélkül nincs célja az életnek, cél nélkül pedig értelme sincs. Az értelmetlen élet pedig reménytelen és lényegtelen. A legnagyobb tragédia nem a halál, hanem az életcél hiánya, a haszontalan, eltékozolt élet. A remény legalább annyira fontos az ember számára, mint a levegő, a víz vagy a napfény, nem élhetünk nélküle. A remény abból származik, hogy célja van az életünknek! Amint megtaláljuk az életcélunkat, és elkezdünk annak megfelelően élni, akkor bámulatos változásokra számíthatunk.

Egyszerű élet 

Az életcél leegyszerűsíti az életünket, meghatározza, hogy mivel kell, és mivel nem kell foglalkoznunk, megmutatja, hogy mely tennivalók lényegesek, és melyek nem. Elég egy kérdést feltenni magunknak: ez a dolog hozzásegít engem ahhoz, betöltsem Istentől kapott céljaim valamelyikét? Világos életcél nélkül nincs meg az alap, amelyre  támaszkodhatnánk, hogy jól tudjunk mérlegelni, időt és forrásokat beosztani. Ennek hiányában a körülmények, a kényszerítő erők, vagy a hangulatunk fognak irányítani.
A stressz abból fakad, hogy az ember nincsen tisztában élete céljával, és túl sokat vállal magára. Ennek kimerültség, feszültség, konfliktusok és kiégés a következménye.
Éppen csak annyi időnk van, hogy Isten akaratát véghezvigyük, ebbe nem fér bele az emberek akaratának, elvárásának való megfelelés. Ha nem sikerül mindent elvégezni, akkor valószínűleg túlvállaltuk magunkat, vagy túl sokat nézzük a televíziót.

Koncentrált élet 

Az életcél segít összpontosítani, hogy az igazán fontos dolgokra fordítsuk az erőnket, és hatékonyabbak legyünk. Az ember gyakran foglalkozik lényegtelen dolgokkal, és hagyja, hogy elterelődjön a figyelme a lényeges dolgokról. Életcél nélkül az ember körbe-körbe jár, de nem jut sehova. Folyamatosan változtat: irányt, munkahelyet, kapcsolatokat, gyülekezetet, és minden más életkörülményt, és azt reméli, hogy az újítás majd mindent a helyére tesz, és még a szívében érzett űrt is betölti. Azt gondolja, hogy minden jobb lesz, holott az igazi hibát, az életcél és az összpontosítás hiányát nem küszöbölte ki. A szórt fénynek alig van hatása, de ha egy pontra fókuszáljuk, máris nagyobb az ereje. Ha egy nagyító lencséjével összegyűjtjük a fényt, képesek vagyunk meggyújtani egy papírt, ha pedig még pontosabban fókuszálunk, mint a lézersugár esetében, akár az acélt is át lehet vágni vele! A történelem folyamán mindig azok voltak legnagyobb hatású emberek, akik tudtak a céljukra összpontosítani, mint Pál apostol, aki szinte egymaga terjesztette el a kereszténységet a Római Birodalom területén. Azért tudta ezt megtenni, mert rendkívül összeszedett, fókuszált volt az élete! A fókuszált élet hatékony, nem szabad mindenbe belevágni, ami az utunkba kerül. Meg kell próbálni kevesebb dologgal foglalkozni, néha még a jót is fel kell adni a legjobbért! Nem szabad azt gondolni, hogy ha sok mindennel foglalkozunk, akkor az eredmény is több lesz. Néha a kevesebb több, inkább a minőségre kell törekedni, mint a mennyiségre.

Motivált élet 

A célok mindig fellobbantják a motivációt és lelkesedést bennünk, a célokból meríthetjük a legtöbb erőt. Viszont ha nincs meg a cél, minden lelkesedés szertefoszlik. Az értelmetlen munka sokkal fárasztóbb, mint a sok munka, és megcsapolja erőnket és örömünket egyaránt. Az emberek nem tudnak igazán motiválni, de az Istentől való életcél képes lelkesíteni, motiválni, szenvedélyessé tenni az embert. Az igazi öröm abból fakad, ha egy általad hatalmasnak elismert cél elérésében eszköz tudsz lenni. Ha nincs meg ez a cél, abból önző, kisstílű, és beszűkült élet következik.

Felkészített élet 

Sokan azért küzdenek, hogy valami maradandó dolgot hagyjanak maguk mögött a földön, és emlékezzenek rájuk haláluk után. Ezek rövidlátó célok, sokkal bölcsebben tesszük, ha romolhatatlan örökséget hozunk létre. Ugyanis nem azért születtünk a földre, hogy majd emlékezzenek ránk, hanem, hogy felkészüljünk az örökkévalóságra.
Az életcél felkészít az örökkévalóságra. Egy napon mindenkinek meg kell jelennie Isten előtt, Aki számba fogja venni az életünket. Aki mindvégig kitart, az üdvözülni fog, de Krisztus ítélőszéke előtt még a hívőknek is meg kell jelenniük.

Két fontos kérdés

Mit kezdtél Jézus Krisztussal? Nem a vallási hátterünkre vagy a teológiai nézeteinkre fog rákérdezni Isten, hanem inkább arra, hogy elfogadtuk-e, amit Jézus tett értünk, és megtanultunk-e bízni Benne és szeretni Őt. Mit kezdtél a rád bízott dolgokkal? Hogyan élted az életed, hogyan használtad fel a képességeidet, a lehetőségeidet, az erődet, az idődet, a pénzedet, a kapcsolataidat, amelyekkel az Úr ajándékozott meg téged? Magadat építetted belőlük, vagy azokra a célokra használtad fel, amelyekre teremtve lettél?
Az első kérdésre adott válasz határozza meg, hogy hol, a másodikra adott válasz pedig azt, hogy miként töltjük az örökkévalóságot. Az Úr azt akarja, hogy olyan életet éljünk, amit Isten szándékai vezérelnek, mozgatnak. Semmi sem fontosabb, mint, hogy megismerjük Isten tervét az életünkre vonatkozólag, ezért találd meg az Istentől való életcélodat, hogy az irányítsa, vezérelje az életedet, és munkálkodjál annak elérésében, hogy hűséges sáfárnak bizonyuljál az Úr előtt.

2 válasz

 1. Kedves Lelki tanító!

  Ez a lejegyzett “beszéd” rólam szól. Facsarja a lelkem, és a vesémbe lát Jézus.
  Még nem vettem a lelki bátorságot, hogy elmenjek hozzátok, de nagyon készít rá az Úr, mert dorgál rendesen. Nem vagyok tiszta életű, újonnan született keresztény. rengeteg bűnöm van, s az Úr is tudja.
  Szeretném rendezni kapcsolatomat Vele, és lassan már csak fizikai akadálya lesz, hogy eljussak hozzátok.
  Amióta szültem, még bénább lettem, és ezzel férjemnek okozok nagy terheket, pedig segíteni szeretnék és ismét beállni az Úr szolgálatába.
  Közösséget keresek.
  Kovács Péter Lelki beszédei megfogtak, mert az Úrtól vannak. Ezért szeretnék eljutni hozzátok, talán még az idén. Már nem akarom halogatni, főleg most, hogy ismét, sőt inkább másképp kaptam rá a Biblia olvasására. Egy új ember kezd megszületni bennem, ha továbbra is engedem, hogy Jézus formáljon belül engem.
  Rengeteget vétkeztem és megbántottam férjemet. Nagyon sajnálom, hogy ezt tettem, remélem van kiút…….!
  Üdvözlettel:
  Kovácsné T. Claudia

 2. Kedves Claudia!

  Most láttam hozzászólásodat, természetesen szeretettel várunk a gyülekezetben vasárnaponként 10.00-tól, üdvözlettel, Kovács Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.