A körülmények csapdája

Általában az emberek a saját látható körülményeik alakulásából vonnak le különböző következtetéseket Isten létezésével, jellemével, szeretetével kapcsolatban. Ha katasztrófák, tragédiák történnek, akkor rögtön kétségbe vonják még a létezését is Istennek, hiszen, ha Ő lenne, akkor nem engedné meg, hogy ártatlan emberek, gyerekek meghaljanak. Gyakran halljuk: hogy engedhette ezt meg Isten? Már a kérdés is azt sugallja, hogy Isten gonosz, mert megtehette volna, hogy ne történjen meg ez a katasztrófa, de rideg szívvel végignézte sok ember halálát.
A valóságban természetesen az ördög áll az ilyen eszmefuttatás mögött, fő örömét abban leli, hogy mindenféle gonoszságokat elkövet, és utána Istenre keni az egészet.

Sajnos a hívők is hajlamosak a láthatók, a tapasztalatok szerint ítélni néha. Vagyis, ha jók a tapasztalataik, jól megy a soruk, akkor elhiszik, hogy Isten szereti őket, ha rosszak a tapasztalataik, vagyis nehézségek, problémák, gondok, pl. betegség, vagy anyagi szükségek merülnek fel, akkor arra a következtetésre jutnak, hogy Isten nem szereti őket és elfordult tőlük. De ilyenkor rossz forrásból merítenek! Gyakran a körülmények bűvkörében, hálójában, csapdájában élnek a hívők is, vagyis, ha a láthatók alapján jól mennek a dolgok, akkor boldogok, ha rosszul alakulnak a dolgok, akkor frusztráltak és depressziósak. De itt valami nagyon nem stimmel! Hiszen az Ige pont az ellenkezőjét mondja a hívőknek, hogy mit tegyenek, hogyan gondolkozzanak!

2 Kor. 4,17-18
Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk igen-igen nagy örök dicsőséget szerez nékünk; Mivelhogy nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra; mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.

A hit egyik legfontosabb ismérve, hogy nem a láthatókra néz, hanem a láthatatlanokra! A hívő ember egyik legfontosabb ismérve, tulajdonsága az, hogy nem a láthatókra, a körülményekre, a tapasztalataira néz, és nem azokból szűr le következtetéseket Isten szeretetével és hűségével kapcsolatban, hanem a láthatatlanokból!
Miért? Azért, mert a látható dolgok állhatatlanok, állandóan változnak, földi, sokszor csak emberi szempontból látjuk őket, és nem Isten szemszögéből, ráadásul az ördög által is gyakran manipuláltak, ezért ezekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni Istenről és az Ő szeretetéről.

Mennyei perspektíva

A hívő is szenvedhet, a saját hibái miatt is, és Isten akaratából is, de miért kell szenvedni a hívőnek? Azért, mert Isten mindent az örökkévalóság szempontjából néz, mennyei perspektívából, és az ember örökkévaló sorsa a legfontosabb a szemében.
Ő nem akarja, hogy egy ember is elvesszen, hanem azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és az igazság ismeretére eljusson. Isten nem gyönyörködik a bűnös halálában, hanem azt akarja, hogy megtérjen és éljen. Istent jobban érdekli a jellemünk, mint a kényelmünk, az örökkévaló sorsunk, mint a földi boldogulásunk! Természetesen Isten bővölködést, örömöt, áldást akar adni a gyermekeinek, és ezekből is érezhetjük a szeretetét és gondviselését, de ha a Menny aspektusából szükséges, akkor szenvedéseket is megenged a hívő életében, azért, hogy megváltozzon, és kompatibilissé váljon a Mennyel! Ilyenkor hajlamos arra gondolni a hívő, hogy Isten elhagyta, vagy nem szereti, vagy haragszik rá, pedig az Ő szeretete állandó, és ezekben is a szeretete nyilvánul meg! Ezt meg kell érteni!

Érzelmek

Fontosak az érzelmek, de nem elsődlegesek, mivel az érzelmek változnak, labilisak, ezért nem vezethetnek bennünket, és elsődlegesen nem ezek által ismerjük meg Isten szeretetét. Az érzések a lélek területéhez taroznak, de a Szent Szellem a szellemünkben jelenti ki Isten szeretetét nekünk. Ez két külön világ, már csak ezért sem szabad elsődlegesen az érzéseinkre támaszkodni!
A probléma az, hogy a jó érzések, még a szeretet érzés is több forrásból származhatnak, a Szent Szellemtől, emberi is lehet, sőt az ördög is tud jó érzéseket adni! Az ördög is tud érzéseket adni, kérdezz meg egy kábítószerest, amikor belövi magát, akkor úgy érzi, hogy az egész világot szereti, és őt is mindenki szereti. De ez hatalmas csalás és önbecsapás!
Tehát biztosan az érzéseinkből sem tudhatjuk meg, hogy Isten szeret-e bennünket.

Eddig láthattuk, hogy honnan nem tudhatjuk meg biztosan azt, hogy Isten szeret-e bennünket. Ezek a látható világ dolgai, a körülmények, a tapasztalatok és érzések világa. Ezekből nem ismerhetjük meg egyértelműen és biztosan Isten szeretetét.

Honnan tudhatjuk hát biztosan azt, hogy Isten szeret bennünket?

1. A szubjektív forrás, a Szent Szellem kijelentése

2Tim. 1,7
Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.

A Szeretet Szellemét kaptuk Istentől, vagyis a Szent Szellemet. Ez szemben áll a félelemmel, a teljes szeretet kiűzi a félelmet! Ez a Szellem a hívő ember szellemével kapcsolódik, egyesül vele, és átjárja a szívét, szellemét, majd a lelkét és végül a testét is.
Ez szubjektív forrás, a bennünk lakozó Szent Szellem kijelentése a szellemünkben. A Szent Szellem bizonyságot tesz a mi szellemünkkel együtt, hogy Isten gyermekei vagyunk, hogy megbocsáttattak a bűneink, hogy örök életünk van, és hogy Isten szeret bennünket! Ez a belső tudás, független a körülményektől, az érzésektől, szilárdan és rendíthetetlenül megtartja a hívőt az Isten szeretetében

Róm. 5,5
a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által.

A szívünkbe, szellemünkbe kiáradt az Isten szeretete a Szent Szellem által, ezért a szívünkben, szellemünkben tudjuk, meg vagyunk győződve róla, bizonyosságunk van arról, hogy Isten szeret bennünket. Ez belső, szubjektív forrása az Isten szeretetének, ez biztos tudást ad arról, hogy Isten személyesen szeret bennünket. De amint már mondtuk, ezt a belső bizonyosságot ne keverjük össze a jó érzésekkel!

2. Az objektív forrás, az Ige

Ján. 17,17
Szenteld meg őket a te igazságoddal: A te igéd igazság.

Az Ige igazság, színtiszta igazság, nincsen benne semmi hamis, hazug vagy csalárd dolog. Jézus az Igazság, Ő nem tud hazudni, a lényéhez tartozik az igazság. Ezért csak Isten Igéje az egyedüli és biztos híradás, információ Istenről, és az Ő szeretetéről. Kizárólag ebből a forrásból tudhatjuk meg minden kétséget kizárólag, hogy Isten szeret bennünket, és hogy milyen ez a szeretet. Ez az egyedül megbízható forrás, hiszen ez származik egyedül Istentől. A teljes Írás Istentől ihletett, sugalmazott.
Más források vagy emberektől, vagy magától az ördögtől származnak, ezért hazugságokat tartalmaznak, tévedések vannak bennük, egyáltalán nem megbízhatóak Istennel kapcsolatban, sokkal inkább elhitetik, megtévesztik az embereket.
Egyedül az Ige jelenti ki Istent, ad információkat az Ő jelleméről, szeretetéről, és a szeretetének a megnyilvánulásairól.

1 Ján. 4,8
A ki nem szeret, nem ismerte meg az Istent; mert az Isten szeretet.

Az Ige kijelenti, hogy Isten a Szeretet, Ő nem csak szeret, hanem ő a Szeretet, minden szeretet forrása! Mi csak azért tudunk szeretni, mert ő előbb szeretett minket. Ezt az egyszerű tényt hit által tudjuk megérteni és elfogadni, ha nem hiszünk az Igének, akkor tulajdonképpen Istent teszzük hazuggá! A hit azt jelenti, hogy szaván fogjuk Istent, elhisszük, hogy amit mond, az úgy van, amit megígért, azt meg is teszi. Tehát gyermeki hittel el kell fogadnunk a tényt, hogy Isten a Szeretet, és szeret bennünket a körülményeink alakulásától függetlenül.

Hogyan nyilvánult meg Jézus szeretete a gyakorlatban?

Természetesen az életében egyfolytában megnyilvánult ez a szeretet: például meggyógyította a betegeket és együtt érzett velük, elfogadta a bűnösöket és együtt evett velük, megszabadította a foglyokat, tanította a népet Isten útjára, feltámasztotta a halottakat, és megáldotta a kisgyerekeket.

A kereszt

Eféz. 5,2
És járjatok szeretetben, miképen a Krisztus is szeretett minket, és adta Önmagát miérettünk ajándékul és áldozatul az Istennek, kedves jó illatul.

De mégis, Isten szeretete a legjobban Jézus Krisztus halálában, a kereszten mutatkozott meg. A szeretete arra indította, hogy értünk és helyettünk kínhalált szenvedjen a golgotai kereszten. Ő önmagát adta értünk, örökkévaló Szellem által ártatlanul áldozta fel magát Istennek, hogy megmentsen bennünket. Ő minden emberért elszenvedte a halált, de sokan ezt nem hiszik el, és meg fognak halni a bűneikben.
Ha soha semmit nem kapnál többé Istentől, ha emberi szempontból rosszul is mennének a dolgok, akkor is van remény! Ha a keresztre nézel, akkor láthatod Isten valódi szeretetét, amellyel szeret téged!

8 válasz

  1. Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

  2. I don’t need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline. But unfortunately, it’s nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content. At least that’s what I thought until I came across Article Forge… Built by a team of AI researchers from MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an artificial intelligence (AI) powered content writer that uses deep learning models to write entire articles about any topic in less than 60 seconds. Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful. All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content. Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content. I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a complete article in less than 60 seconds! order here.

  3. I was extremely pleased to discover this page. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your web site.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.