Luk 17:12-19
És mikor egy faluba beméne, jöve elébe tíz bélpoklos férfi, kik távol megállának: És felemelék szavukat, mondván: Jézus, Mester, könyörülj rajtunk! És mikor őket látta, monda nekik: Elmenvén mutassátok meg magatokat a papoknak. És lőn, hogy míg odamenének, megtisztulának. Egy pedig ő közülük, mikor látta, hogy meggyógyult, visszatére, dicsőítvén az Istent nagy szóval; És arccal leborula az ő lábainál hálákat adván neki: és az Samariabeli vala. Felelvén pedig Jézus, monda: Avagy nem tízen tisztulának-e meg? A kilence pedig hol van? Nem találkoztak akik visszatértek volna dicsőséget adni az Istennek, csak ez az idegen? És monda neki: Kelj föl, és menj el: a te hited téged megtartott.

Ebben a történetben is egyértelműen kiviláglik az emberi szív alapállapota, az Istennel szembeni keménység, a hálátlanság, az Isten jóságáról való elfelejtkezés. Néha sajnos a hívők is belesnek ebbe a bűnbe!
A tíz leprás hangosan kiáltott Jézushoz, hogy könyörüljön rajtuk, ahogy ma is sok ember fohászkodik Istenhez a bajban.
Az Úr könyörült rajtuk, és egy olyan dolgot parancsolt nekik, aminek ha engedelmeskednek, akkor ez által a cselekedet által felszabadul a hitük, és meggyógyulnak.
Tudni kell, hogy a betegnek akkor kellett megmutatni magát a papoknak, amikor meggyógyultak, tehát Jézus mintegy megelőlegezte a gyógyulásukat, ami meg is történt.
De fontos tudni azt is, hogy ez a hit cselekedete által történt, ha a leprások nem engedelmeskedtek volna Jézus szavainak és nem mennek fel a papokhoz megmutatni magukat, soha nem gyógyultak volna meg!
Ami legalább ennyire megdöbbentő, az az, hogy a tíz meggyógyult ember közül mindössze egyetlen egy ment vissza Jézushoz, hogy megköszönje neki a gyógyulást, és hálákat adjon!
Őt meg is tartotta a hite, ami megnyilvánult ebben a cselekedetben! A többieknek is volt hitük a gyógyulásra, hitet gyakoroltak Jézusban, mint Gyógyítóban, és meg is gyógyultak, de már nem gyakoroltak hitet Jézusban, mint Megváltóban, ezért maradtak a szellemi halál állapotában!
Ma is sokakat meggyógyít Isten különféle betegségekből, de csak kevesen fordulnak oda Istenhez, kevesen térnek meg Hozzá ezután, mert ők csak az áldást akarták, de az Áldót nem!
Érdekes látni azt, hogy az embereket nem érdekli, hogy ki gyógyítja meg, felőlük az ördög is lehet az, ezért fordulnak mindenféle kuruzslókhoz, természetgyógyászokhoz, okkult emberekhez, és ez által ördögi befolyásnak teszik ki magukat.

Összességében tehát két dologra szólítja fel Isten a hívőt ebben az igerészben.
Egyfelől, hogy áldja az Urat, mert ilyenkor a Szentlélek elkezdi betölteni az embert, a szellemét, az érzelmeit, a gondolatait, és felszabadul a lenyomás alól, ismét pozitív életérzései lesznek, öröm és békesség járja át a lelkét és tölti be újra.
Másfelől pedig arra, hogy újra és újra tudatosan idézze fel Isten jótéteményeit, emlékezzen meg azokról a jó dolgokról, amiket az életében tett a múltban, hogy el ne felejtkezzen azokról, és el ne felejtkezzen hálákat adni Neki!
Mert aki hálával áldozik, az dicsőíti az Urat, és annak mutatja meg az Ő szabadítását!

 

7 válasz

  1. Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

  2. I was extremely pleased to discover this page. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your web site.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.