„Legyél szabad!”
– gyakran halljuk ezt a buzdítást minden fórumon: a média, a televízió, az újságok, a baráti társaságok mind ezt sugallják nekünk. Ehhez társulnak az olyan népszerű szlogenek, mint az „élj a mának!”, „tedd meg, amihez csak kedved van!”, „legyél önmagad!”, „valósítsd meg magad!” stb.

Nincs is semmi baj azzal, ha az ember szabad akar lenni, hiszen ez a vágy bele van kódolva a génjeinkbe.

De vajon valóban ez az út vezet a szabadsághoz?

Nem lehet, hogy a fenti életérzések gyakorlati kifejezései nem a hőn áhított szabadsághoz vezetnek, hanem ellenkezőleg, még messzebb sodorják az embert tőle?

A Biblia szerint „mindenki szolga, aki bűnt követ el.” Aki azzal próbál szabadságot ígérni, hogy egyre mélyebbre vonja a férfiakat és nőket, fiatalokat és időseket a bűnös vágyaik kiélésében, az tudatosan vagy tudatlanul, de félrevezeti az embereket. Ugyanis a bűnös életmód, a szexuális partnerek gyakori változtatása, a házasságtörések, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a kábítószerek használata, a homoszexualitás, hogy csak a leggyakoribb problémákat említsük, amik ezt a generációt érintik, nemhogy nem teszik szabaddá az embert, hanem éppenséggel rabszolgákká válnak: a bűn rabszolgáivá. Ez talán a legszembetűnőbben a kábítószer fogyasztóknál figyelhető meg: gyakorlatilag függővé válnak a szertől és nagy százalékban, ha akarnak se tudnak megszabadulni.

Az ördög ilyen: szabadságot ígér és rabszolgává tesz!

De van egy jó hírünk: „Jézus Krisztus azért jött, hogy az ördög minden munkáját lerontsa” és hogy „életünk legyen és bővölködjünk”!

Jézus a halálával megszabadított bennünket a bűn rabszolgaságából. A kereszten megtört ezeknek a függőségnek a hatalma. Ha a Fiú megszabadít benneteket, akkor valóban szabadok lesztek! Akik elfogadják Jézus megváltását az életükre vonatkozóan, azoknak az életében megszűnik a bűn ereje, nem kényszerülnek újra és újra elkövetni ugyanazokat a bűnöket, amik leigázták őket, és amik alól képtelenek voltak saját erőből megszabadulni.

Jézus a Szabadító, egyedül Ő képes maradandóan szabaddá tenni az embert! Ő a halálával megszabadította azokat, akik a haláltól való félelem miatt teljes életükben rabok voltak! Isten gyermekeinek többé már nem kell félniük a haláltól! A halál nem végállomás, hanem inkább kapu a mennybe azoknak, akik szívből hisznek Őbenne. Jézus a halálfélelemmel együtt az összes többi félelemtől is megszabadított bennünket, beleértve az aggodalmaskodást, a jövőtől való félelmet is.

Isten által felszabadulunk arra, hogy az egoista, én-központú élet helyett kinyíljunk Isten felé és az embertársaink felé. Ha a keresztre nézünk, megértjük, hogy mennyire szeret bennünket Isten. A Szentlélek által pedig ki is öntötte ezt a szeretetet a szívünkbe Isten. Ez által a szeretet által felszabadulunk egy más életre, amelynek nem mi vagyunk a középpontjában, hanem Jézus Krisztus és az embertársaink.

Végül a Szentlélek felszabadít minket arra, hogy olyan életet éljünk, amilyenre mindig is vágytunk: egy békés, boldog, kiegyensúlyozott, megelégedett életre és teljes szabadságra.

Ez az igazi ÉLET, aminek soha nincsen vége!

Legyél szabad! – a bűneidtől, szenvedélyeidtől, félelmeidtől és legfőképpen a haláltól!

Legyél szabad! – Jézus Krisztus által!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.